...Lif3 i$ fulL 0f SupRise$...

satu pengalaman yg bes!...bkan saje yg mmasak tu bes tp mengembare sendirian...huhu
aku pegi ke kl dengan menaiki KTM...sekian lame suda xnek KTM trus rse mcm bnde bru je sume...huhu....
sudah2.meh cite ttg masak tu plak..hoho

pd tarikh 13.04.2010,ak telah join satu program yg dianjurkan oleh pensyarah UiTM di Shah Alam fakulti hotel dan pelancongan bahagian seni kulinari..program ini hanya untuk selama 2 hari sahaje..dan dalam 2 hari tersebut,ak dan sdare ak akan blaja asas mmasak tradisional a.k.a masakan malaysia lah..huk3.Diorg mahu tgk jika kte bleh blaja sume tu dlm 2 hari dan amalkannye dlm khidupan...

pd hari ptame kami blaja ttg herba2,jenis2 sayur,rempah dan lain2..kami juga diajar untuk bagaimana mahu siang ikan,ketam,udang dan mcm2 la..huk3
setelah abis nan sesi pkenalan dgn sume tuh,kami pon bermule untuk mmasak dan ptame ialah cara mmasak nasi lemak dan nasi ayam..
pd mulenye agk snang jew...ttp apbila mau masak lauk2 nye suda penin kpale sikit...
kami perlu masak sup ayam,sambal tumis,sambal belada,kari daging,aym brempah dan sayur2..
yg agak susah mau wat ialah sambal2..dye mmerlukan ksabaran yg tnggi..huk3
tp alhamdulillah kami berjaya juga menyiapkan sume masakan tuh dlm mase shari...
kami pon mnikmati masakan yg kami sendiri masak..dan ia tepat dgn jangkaan ak,masakan ini sume nye SODAP!!hahaha!....

(jika anda ingin tahu bagaimana dan cara untuk mmasak ini,sila tinggalkan comment anda dan saye akan terangkan kpd anda secare detail...trima kasih..>_<)






Categories:

One Response so far.

  1. ceii... pas ni keje makan je la...masak3 makan...hahaha

Leave a Reply