...Lif3 i$ fulL 0f SupRise$...

Setelah hari ptame selesai,bermula lah hari kedua kami blaja mmasak...kami bmula awl pagi dlm pkul 8.30 pagi sudah bermula mmasak..hari ini lg bes dr hari ptame krane ktorg dr awl ley trus g mmasak..so dpt masak byk hidangan lg...hehe...
hari ini kami blaja mmasak nasi briyani dan lauk-lauk ala asam dan masakan lemak...
mule2 ktorg akan blaja mmasak masakan lemak..cara nye snang shje n apbile suda mahir wat masakan lemak,anda bleh wat masakan lemak yg len spt lemak cili padi,lemak ayam,lemak ketam,lemak ikan dan byk2 lagi...





kami kdg2 dlm satu mase kami masak 4 hidangan serentak..agak susah untuk mengawasi sume masakan ttp kmi dpt mlakukan nye...stelah selesai masakan2 lemak,kami trus blaja mmasak ala asam jawe...huk3
masakan ini mmg traditional dan masakan yg berusia agk lme..ttpi masakan ini agak mnarik untuk mmasak...sblom mmasak kami brkenalan dlu ngan asam keping...tau ape fungsi nye,rasenye sume tu la...then kami mmasak...



ssudahnye masakan asam suda selesai, kami blaja mmasak nasi briyani plak...
pd mule nye ak pkir susah untuk wat nasi briyani ttpi tgk2 rpenye snang..
kne tau ape bahan dye then siap la nasi briyani...
anggaran dlm wktu tgh hari tu selesai lah sume masakan kami untuk hari ini...
kami pon mnikmati masakan kami...
alhamdulillah kami brjaye untuk melaksanakan tugas2 yg diberi oleh chef kami...
harap2 esok2 nye kami boleh lg mmasak di rumah pd mase hadapan..
insya-Allah..


(jika anda ingin tahu bagaimana dan cara untuk mmasak ini,sila tinggalkan comment anda dan saye akan terangkan kpd anda secare detail...trima kasih..>_<)






Categories:

Leave a Reply